In 1987 begint Philippe van Thiel, de eigenaar van Haddock Watersport, een zeilschooltje op een stuk dan nog braakliggend land aan de Zuidoever van ’t Weerwater in Almere.

Er zijn op dat moment nog vrijwel geen watersportvoorzieningen in deze jonge, snel groeiende stad en zo komt Philippe als eerste op het idee om een zeilschool te beginnen. In eerste instantie is  de naam ‘Zeilschool voor de wind’. Met een paar Optimisten en Varuna’s, een aantal instructeurs en drie zeecontainers wordt het eerste seizoen gestart. De instructeurs staan wekelijks op de markt met een zeilbootje en een stapel folders en zo worden de eerste cursisten aangetrokken. Twee zeecontainers worden gebruikt als opslag voor de materialen en de derde doet dienst als bar.

Al snel wordt er op het dan nog redelijk onbeschutte Weerwater in weer en wind zeilles gegeven door een enthousiaste ploeg instructeurs. Het cursusaanbod wordt uitgebreid met windsurf- en kanolessen en er komen kennismakingscursussen die deels gesponsord door de gemeente Almere zodat ook de minderbedeelde kinderen kennis kunnen maken met de watersport.
Na een aantal jaren cursussen draaien worden er ook nog interne en inmiddels beroemde watersport- en zeilkampen toegevoegd aan het programma, een gouden greep die er voor zorgt dat er een trouwe groep cursisten ontstaat die jaar na jaar terugkomt voor meer waterpret.

In 1989 wordt de naam van het snel groeiende bedrijfje veranderd in ‘Haddock Watersport’, naar kapitein Haddock uit de strip Kuifje. Karakters uit deze strip zijn nog steeds terug te vinden in het interieur, het lesmateriaal, de menukaart etc.

Zodra de eerste steigers in het water liggen komen er Almeerders die in het bezit zijn van een bootje  aanleggen en zo ontstaat het idee om Haddock uit te breiden met een jachthaven. Er worden meer steigers aangeschaft, ligplaatsen gemaakt, een trailerhelling aangelegd en contracten opgesteld en ook de jachthaven is een succes en zorgt voor een constante aanloop van gasten.

Binnen een paar jaar is Haddock Watersport een begrip in Almere en zijn de zeilschool en jachthaven zo ver gegroeid dat het tijd wordt om de container-bar te vervangen voor een echte horecavoorziening.  In 1994 wordt het eerste gedeelte van een prachtig pand gebouwd dat dienst gaat doen als restaurant, woonhuis voor Philippe, kantoor en kleedruimte. Er wordt personeel aangenomen en al snel draait ook het restaurant en ontvangt Haddock gasten voor lunch, borrel en diner. Zo af en toe wordt het restaurant afgehuurd voor een feestje, wat weer een nieuwe ontwikkeling voort brengt en er toe leid dat het pand in 1997 alweer uitgebouwd wordt met een zaaltje voor bruiloften, vergaderingen en presentaties. Als ook dit goed blijkt te lopen volgt er in 2001 een tweede, grotere, zaal.

Zo draait Haddock een aantal jaren als watersportcentrum met zeilschool, jachthaven en restaurant met zaalverhuur, tot Philippe in 2009 op een oude IJsselaak stuit die te koop wordt aangeboden en het idee ontstaat om deze te verbouwen tot een onderkomen met slaapplaatsen. Van het een komt het ander, in 2009 en 2010 worden er waterbungalows aangeschaft en verbouwd en sinds 2011 beschikt Haddock over een Bed & Breakfast bestaande uit acht waterbungalows, een woonboot en twee blokhutten.

Haddock is inmiddels een flink bedrijf geworden maar toch heerst er nog steeds de gezellige, gemoedelijke sfeer van de beginjaren. Het is hollen of stilstaan, maar nooit saai! In de winter brand de kachel in het restaurant en kan er geschaatst worden in de haven, in de zomer komt het voor dat op hetzelfde moment een huwelijk wordt voltrokken in de ene zaal, er een groep aan het vergaderen is in de andere zaal, op het terrein een groep kinderen aan het survivallen is en op het water een bedrijfsuitje zeilen plaats vindt.

En dan zijn daar in 2012 opeens plannen voor een Floriade in Almere in 2022…. Dwars over het mooie  Haddock-eiland verschijnen op tekeningen en maquettes kleurige lappendekens van planten, bomen en bloemen, maar ook een complete woonwijk, flats, kassen, huizen, winkels… Philippe vraagt zich af hoe hij zijn mooie bedrijf draaiende kan houden, met name in de aanloop naar en tijdens de bouw van dit megaproject, maar ziet ook al snel kansen en staat positief tegenover het idee van een compleet groene en duurzame wijk op deze plek. Hij besluit dat hij mee wil ontwikkelen en staat open voor het verduurzamen en vergroenen van Haddock, om op deze locatie te kunnen blijven bestaan.
Zes jaar lang is hier samen met de gemeente Almere over nagedacht, gesproken, gepland, onderzocht en gevochten en al die tijd waren Philippe en zijn medewerkers er van overtuigd dat het wel goed zou komen en dat Haddock kon blijven.

Maar uiteindelijk kwamen ze er niet uit en moest Philippe in het najaar van 2018 alsnog de moeilijke beslissing nemen om de door hem, zijn medewerkers, ligplaatshouders, cursisten en zo veel andere Almeerders, zo geliefde locatie aan ‘t Weerwater, de gebouwen én de jachthaven te verkopen aan de gemeente.

En toen.…? Was dat het einde van Haddock Watersport?
Nee natuurlijk niet! Nadat Philippe van de eerste schrik bekomen was is hij, zoals een echte ondernemer betaamd en met nieuwe strijdlust, heel hard op zoek gegaan naar een nieuwe plek voor een Haddock Watersport 2.0!
Dit heeft nogal wat haken en ogen en het realiseren van een permanente nieuwe locatie duurt wat langer, maar voor dit seizoen hebben we in ieder geval alvast een nieuwe locatie voor de zeilschool en de horeca gevonden!

Zeilschool Haddock draait komend seizoen gewoon door, alleen zijn we verhuisd naar Almere Haven. Windsurfvereniging Centraal heeft een heel mooi stukje grond met een gezellig restaurantje aan de Gooimeerdijk, waar we vanaf 1 mei 2019 samen met hen gebruik van mogen maken.
Vanaf mei/juni wordt het restaurantje gerund door onze horecatoppers en op 29 april 2019 zijn onze watersportcursussen gestart op de nieuwe locatie.

Voor de jachthaven gaat het wat langer duren voor we kunnen doorstarten, maar we hebben wel een locatie op het oog aan de Noorderplassen die minstens zo mooi is als onze huidige locatie. Daar wil Philippe een compleet nieuwe, duurzame jachthaven bouwen en daarvoor is inmiddels het contourenplan ingediend bij het intaketeam van de gemeente Almere.
Dat plan wordt momenteel getoetst aan het bestemmingsplan en als het daardoor heen komt gaat er een lang proces tot we kunnen gaan bouwen van start. Wij hopen u in het voorjaar van 2020 welkom te kunnen heten in onze nieuwe haven met restaurant en zeilschool aan de Noorderplassen!
Tot die tijd houden we u via deze pagina op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.